miercuri, 15 ianuarie 2014

Tu esti prost?



Vad in jurul meu tone de prostie. In stanga, in dreapta si in fata, pentru ca nu obisnuiesc sa ma uit in spate - nici la propriu, nici la figurat.

Multi vor sari cu gura : "Bine ca esti tu desteapta!"

Da. Probabil ca sunt..

Astazi, 15 ianuarie, s-a nascut Mihai Eminescu. Ar fi de prisos sa ma apuc acum sa spun cine a fost, este si va fi acesta..In ciuda acestui fapt, iti da sangele pe nas  de Bianca Dragusanu pe orice post de televiziune ai deschide aparatul mondial de indobitocit oamenii. Ca se sinucide, ca se marita, ca se scarpina in nas..ca Printul..ca crrr, ca mmrrr...ca stai sa vezi ce mare tragedie.
Vomitiv.

Citeam intr-o carte ca prostia, ca slabiciune a propriei noastre minti, nu este vreo vina, vreun viciu sau vreun pacat, ci este un dat genetic. Ca si cum ai avea ochii albastri sau parul negru.

Oare chiar asa este? Oare nu suntem toti datori noua insine cu o evolutie si un trai decent?
Decent moral, in primul rand.

Prostii nu au o clara constiinta de sine, nu invata din experienta si drept urmare, nu-s autocorectivi.
Problema e ca aceasta infirmitate si deficienta de intelect nu este mereu inocenta. Si atunci incep necazurile.
Prostia aduce cu sine manifestari aberante si nocive in spectrul moralitatii.
Prostul, nestiind ce loc ocupa exact, ce statut are si ce trebuie sa-si permita, se amesteca unde nu-i fierbe oala, devine purtatorul celor mai imbecile prejudecati si e in stare sa-si smulga parul din cap doar ca sa convinga ca are dreptate si ca ...nu e prost. Adevarata primejdie sta in multimea prostilor..

Mobilitatea si readecvarea sunt preorogative ale inteligentei.
Cititi! Fiti destepti!

Pe curand!

P.S. Nu m-am referit in articolul meu la personaje din plastic cu aere de diva, ci la cei care se hranesc cu asta. Cu un mare rahat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu