marți, 14 mai 2013

La antipod. Femei si Barbati.




Ceata.
Si la propriu, si la figurat!

Ieri mi-am facut bagajele. Ma apucase disperarea la un moment dat. Mi-am aruncat un sfert din lucruri..nu le purtam, oricum..nu stiu de ce le-am cumparat.
Femeile au o problema din punctul asta de vedere. Folosim shoppingul ca pe o terapie. Nu stiu daca are rezultate reale, dar fiecare chestiuta nou achiziotionata ne aduce un sentiment de bucurie..e si asta o metoda de a-ti completa golurile..macar pentru o perioada..
Bodroganeam si impachetam..si nu mai terminam..Soc si groaza la final..douazeci de genti, gentute, gentulite, plasute, saci si altele..multe dintre ele se vor intoarce acasa la parintii mei iar cele de sezon ma vor insoti de acum incolo. Locul in care ma mut e dotat cu un dulap micut..ma vad nevoita sa ma abtin in a-mi mai cumpara prostii. Trebuie, deci, sa-mi tratez altfel depresiile..

Am dat vina pe apropiatii mei ca ma bulverseaza si ma incurca in a lua o decizie buna cu privire la mutat si job.
Nu. Nu e vina lor. Eu sunt aia nebuna si indecisa..Dar e incredibil cum se ivesc niste ocazii din senin si atunci trebuie sa reevaluez situatia.
De exemplu, mai devreme o tipa mi-a scris si m-a intrebat daca nu vreau sa lucrez la un cabinet stomatologic. Am stabilit o intalnire maine dimineata. Aseara luasem decizia de a ma muta la pensiunea la care lucrez. Acum nu ma mai avantajeaza. Si asa am tot patit in ultima luna!
Imi cer scuze pentru fapul ca eu v-am ametit si v-am innebunit de cap!
Stiu unde a mut! Am luat decizia si e definitiva!
La sfarsitul saptamanii sper sa fie toate la locul lor..apoi cateva zile de acomodare, si gata!
Incep un nou capitol..

Mai demult am citit o carte despre cum sa comunici mai bine si mai eficient in relatiile cu cei din jur si in special cu sexul opus. Am strabatut-o relativ superficial din moment ce nu prea mi-a ramas nimic in cap. Trebuie s-o caut si s-o aprofundez..dar sa ma mut intai.
Grosso modo era vorba despre diferentele dintre femei si barbati raportat la diferite situatii de viata si despre deosebirile dintre ei ca si entitati.
Mi-am amintit de ea din cauza faptului ca, in toata perioada asta asemanatoare unui tsunami, am discutat cu femei si barbati deopotriva, cautand o solutie.
Cu mama, cu sora mea, cu prietena mea, cu o parte din colege de munca sau facultate..Cu tata, cu George, cu Pupu, cu Ionel, cu Mihai cel frumusel..

Cred ca taberele s-au constituit in mod egal din punct de vedere numeric.
Si azi, sufocata de incertitudini, obosita si imbracata total aiurea pentru vremea de afara ( nu mi-am mai desfacut bagajele!!! ), am stat si m-am gandit de unde naiba vin diferentele astea! Problema mea era ACEEASI, indiferent cui povesteam despre ea. Solutiile si sfaturile pe care le-am primit contrastau puternic.

Asa ca am facut ce faceam la gradinita. Am desenat..am facut o schita..am mazgalit pe o coala A4 avantajele si dezavantajele diferitelor solutii pe care le-am primit de la apropiatii mei, scriind in dreptul lor numele celui ce m-a sfatuit sa fac asa.
M-a ajutat foarte mult! Drept urmare am reusit sa iau o decizie. Una buna. Nu stiu de ce mi-a luat atat. Trebuia sa fac asta mai demult..Whatever..

Apoi am privit opera de arta in ansamblu. 

Toate femeile m-au sfatuit, fara nimic concret.
Toti barbatii mi-au oferit solutii, fara sa accept vreuna.

Si in felul asta mi s-a aprins ditamai neonul in cap! 
Corelat cu ce scria in cartea aia, mi-am amintit de aceste diferente dintre noi si ei.

La antipod. Asa suntem.

Foarte mult timp mi-am vazut relatiile ca pe o lupta! O lupta cu..habar n-am cu cine..o lupta cu EL, cred..pentru ca n-am stiut la momentul acela niste lucruri. Si mai bine ca nu le-am stiut ! 
Diferentele dintre mine si EL nu erau doar normale, ci si foarte previzibile...

Cei mai multi dintre noi ne iubim partenerul ( asta daca avem unul..:))) ..Eu voi vorbi din experientele mele trecute ...) dar la aparitia unui conflict, nu stim cum sa procedam spre rezolvarea situatiei.
Si atunci, caramida peste caramida, zidul neincrederii si al resentimentelor se ridica si ne impiedica sa privim in zare..spre ceva ce ar putea fi frumos, curat si de durata.
E ca o amnezie selectiva..uiti in momentele acelea ce te leaga de omul tau, de ce te-ai indragostit de ea, ce momente ati trait impreuna, ce planuri v-ati facut... Alzheimer sufletesc..

Imi amintesc foarte clar, desi a trecut timp serios de atunci, cum schimbarea atitudinii mele era urmata parca de o oglindire..daca eram vesela si draguta, raspunsul era pe masura. Daca imi scoteam ghearele, respectivul se simtea automat vizat, ma contrazicea sau ma evita..Si n-am putut sa pricep niciodata de ce..Ca un nod de cravata..cu cat trageam mai tare de partea libera, cu atat se strangea in jurul gatului..de cele mai multe ori indispozitia mea deriva din prostii..el nu era vinovat. Dar nici bine nu deschideam gura, ca ma si trezeam cu un catalog de solutii..care mai de care mai practica si mai logica, dar inutila! Eu doar vroiam sa ma plang ca m-au strans balerinii..Ia-ma in brate si pupa-ma! Nu ma sfatui sa nu-i mai incalt! Atata ma duce si pe mine capul..
La fel si invers..ma trezeam dand sfaturi interminabile ca presedinta unui Comitet de Perfectionare, fara sa mi le fi cerut cineva vreodata. Dar vroiam sa ajut! Probabil jigneam..cu siguranta jigneam.

Constiinta de sine a barbatului se defineste prin capacitatea sa de a obtine rezultate. De asta ofera instinctiv solutii. Pentru orice. Oricand. E enervant! 
Autonomia este un simbol al eficientei, competentei si puterii, din punctul de vedere al unui barbat. Sa ii oferi un sfat daca el nu l-a cerut este ca si cum ai considera ca este incapabil sa se descurce singur. Mare greseala!

Perceptia sinelui pentru o femeie este reprezentata de sentimente si calitatea relatiilor ei. Noi respingem solutia! E ca si cum eu vorbesc, tu n-ai chef sa asculti si zbaang! Imi dai cu rezolvarea in cap! Taci..
Nu asta e ideea..


Eu cred si simt ca a te indragosti este intotdeauna un miracol..pare ceva desprins din basme..detii toata puterea, intelegi toate misterele, descoperi toate frumusetile vietii reflectate in ochii iubitului tau. Si totul pare etern..Pana cand viata de zi cu zi isi cere drepturile si ne face acuzatori, iritati, pretentiosi si intoleranti.
Si asta doar din simplul fapt ca nu acceptam deosebirile dintre noi. E pacat sa se duca totul de rapa..

Daca as avea acum o relatie, as face greseli cu siguranta..dar nu pe aceleasi..Mi-e clar ca "buna ziua" ce se intampla intre oameni si de unde izvorasc problemele...

P.S. Sunt pregatita sa ma indragostesc..m-am vindecat.






4 comentarii:

  1. să nu ne pierdem în termeni anoşti sau în comparaţii irelevante, ceea ce făceai tu la gradiniţă era defapt o analiză swot (http://www.ele.ro/cariera/abilitati/analiza-swot-7057)

    diferenţele dintre femei şi bărbaţi există şi ce dacă.

    vindecările de rănile trecutului poate

    m-a întrerupt soră-mea ca nu ştia formula presiunii hidrostatice şi până am lămurit ce şi cum am pierdut ideea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se vede..N-am inteles nimic..aduna-te sau abtine-te! Imi derutezi cititorii! :)))

      Ștergere