marți, 7 mai 2013

Frumusete vs Inteligenta.



Ai murit. Sau nu. Hai sa nu incep asa. Ba da. Ai murit si urmeaza sa te reincarnezi.

Stai intr-o sala, pe un scaun, picior peste picior. Nu-ti mai amintesti mare lucru din viata ta anterioara. Stii doar ca existau niste calitati pe care trebuia sa le ai. Nu conteaza daca le-ai avut sau nu. Si daca da, care din ele era predominanta. E o liniste de te dor urechile...
Din pereti, o voce iti ordona sa alegi..ai senzatia ca suferi de un sindrom de influenta xenopata. Ai o singura optiune..una singura. Si trebuie sa raspunzi acum.
Vocea repeta in mod obsesiv..aproape ca urla si te obliga sa alegi..implori pentru a-ti fi ingaduit un compromis, le vrei pe amandoua..dar nu se poate..
Frumusete? Sau Inteligenta?


Le-am scris ca pe substantive proprii pentru ca ma voi referi la ele ca la niste concepte sau chiar entitati.
Oare ce e mai bine? Sa fii frumoasa? Sau sa fii desteapta? 

Post-ul nu face referire la extreme. As vrea sa fim intelesi de la bun inceput. 
Deci, nici frumoasa ca o cadana si proasta ca un butoi, nici Muma Padurii, avand creierul lui Socrate.
Sunt multe discutii pe tema asta. Poti incepe sa te intrebi ce avantaje ai daca esti inteligenta, ca dezavantaje nu prea ai..la fel si cu frumusetea..

Traim intr-o lume a etichetelor. Prima impresie conteaza enorm. Iti dai seama in 2 secunde daca cineva e frumos, pentru ca il vezi..cu inteligenta, nu e chiar asa..Am ajuns in punctul in care ne intimideaza coperta unei reviste..ne dorim sa aratam ASA, sa ne imbracam ASA, sa ne parfumam ASA..doar pentru ca ASA e frumos..Ei, aș..Si personalitatea? S-a pierdut in negura superficialitatii? Se sufoca incet si sigur, ingropata de imagini, de etaloane si reguli impuse de nebuni.

Frumoasa fiind, si nu vorbesc din experienta, ti se atribuie implicit niste calitati pe care e foarte posibil sa nu le ai. Obtii mai usor favoruri, bunavointa celor din jur vine si ea mai usor, esti perceputa ca fiind o persoana placuta pentru ca ai un fizic placut..te detasezi din multime pentru ca esti deosebita. Calitatile tale fizice sunt de exceptie..

Inteligenta fiind, aspect cunoscut deja pentru ca in prima faza nu se prinde nimeni ce-ti poate creierasul, impui   respect, esti o persoana care poate sfatui pe altii, ai un statut si cu tine se poate discuta aia, aia si aia. Nici aici nu vorbesc din experienta. Unii te vad ca pe o mica enciclopedie, mai ales daca stralucesti intr-un domeniu anume. E flatant sa se spuna despre tine ca esti inteligenta..

Si uite asa m-ar prinde miezul noptii jongland printre adjective, dandu-mi singura in cap cu argumente pro si contra..Frumusetea, ca si inteligenta, trebuie sa primeasca acreditarea unui observator. De cele mai multe ori, acest aspru observator este insasi societatea. Ea decide daca esti frumoasa sau desteapta, dupa niste criterii foarte bine stabilite chiar de NOI. 
Dar cum e cu barbatii? Nu ma intreb ce prefera ei, nu ma mai intereseaza demult..nu mai am energia necesara sa fiu atat de superficiala incat sa incerc sa le fac pe plac lor, fara sa tin cont de ceea ce simt eu..

Care e treaba cu ei? Cum e mai fain un barbat? Alaturi de o femeie inteligenta, reliefand simultan ca si el e la fel de bine pregatit ( cel putin ) sau la bratul unei femei foarte frumoase, ca o certificare a valorilor proprii, indiferent de natura lor..? Hm? 
Tone de cerneala am putea sa folosim pentru a dezbate, strabate si razbate acest subiect..

O vorba din popor spune simplu : " Cate putin din fiecare.. " Si-s de acord..discutia era pur ipotetica..

Octavian Paller spunea ca "frumusetea te ajuta in primele 5 minute, apoi e nevoie sa mai si stii ceva".

Nu am fost niciodata o femeie deosebit de frumoasa si nici deosebit de inteligenta. Desi as fi vrut sa fiu. ..in momentul de fata imi doresc sa fiu perceputa ca o femeie mai mult inteligenta decat frumoasa..si cred sincer ca asa si sunt..

Va las sa va mai bateti si voi capul..

Noapte buna!










12 comentarii:

  1. Femeile inteligente sunt pline de ele, daca sunt si frumoase e o combinatie tare proasta deoarece vei avea langa tine o figuranta. Femeile daca sunt frumoase si nu sunt proaste e perfect. Nu ai ce sa faci cu o inteligenta, ai nevoie doar de cineva cu care sa te intelegi si cam atat, proasta sa nu fie si e perfect, frumoasa da :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere :) vorbesc din propia experienta ca am patit asta...si nu mi-a placut :)) Parerea mea despre tine e ca esti frumoasa, nu stiu daca inteligenta esti, proasta clar nu, poate putin ciudatica :)) dar asta nu e un lucra rau ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! De ce ciudatica? :)) Nu ma supar..poti sa spui orice..:)

      Ștergere
  3. "Nu iubesti o femeie pentru ca este frumoasa, ci este frumoasa pentru ca o iubesti tu!" tot paler , cred :) si nu exista oameni prosti ci doar neintelesi care nu inteleg unele lucruri sau le-au inteles gresit. Rabdare cu ele dj... :)). Foarte bun blogul Eva , la cat mai multe postari. Bravo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri! :)

      Ștergere
    2. Silviu, tin sa te contrazic. Exista oameni prosti si sunt in numar mare.Si aici nu vorbesc de oamenii simpli.

      Cred ca e importanta inteligenta. Beneficiile aduse de frumusete sunt infime in comparatie cu cele aduse de inteligenta. Unde mai pui ca acum, daca esti inteligent si faci bani, chirurgia plastica te face si frumos. Dar daca esti doar frumos...auzi o vorba mai oachesa si te uiti ca vitelul...not cool.

      Spor Cris atat cu blogul cat si cu cautarea jobului. :)

      Ștergere
  4. Interesant cum multi isi doresc inteligenta :) mie cred ca imi lipseste mai mult niscavai frumusete.
    Daca esti inteligent nu recurgi la chirurgue plastica ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as recurge..cu riscul de a te dezamagi..:)

      Ștergere
    2. tu inca nu ai nevoie... te gandeai poate peste vreo 30 de ani? :)

      Ștergere
    3. :) Ehh..am si eu piticii mei!

      Ștergere